Locally Famous Krabi Cuisine: Nong Joke Restaurant

By Mark Wiens Krabi
Locally Famous Krabi Cuisine: Nong Joke Restaurant
Nam Prik Goong Sot นำ้พริกกุ้งสด

Nam Prik Goong Sot นำ้พริกกุ้งสด

Along with the gorgeous limestone pillars of stone that rise from the turquoise Andaman Sea, Krabi is also a special place for those who seek to elevate their culinary interests.

Nong Joke Restaurant ร้านน้องโจ๊ก on the edges of town is a famous restaurant that is popular with both locals and Thai tourists alike.

ไม่เพียงแต่ทัศนียภาพที่สวยงาม จากท้องทะเลอันดามันสีเขียวครามเท่านั้น ที่ทำให้กระบี่เป็นที่นิยมของนักท่องเที่ยวจากทุกๆที่ กระบี่ยังมีอาหารหลายหลายชนิดเพื่อให้ผู้ที่สนใจได้มาทดลองกัน

ร้านอาหาร “น้องโจ๊ก” ซึ่งตั้งอยู่ปลายสุดของเมือง ก็เป็นร้านที่ได้รับความนิยมจากทั้งนักท่องเที่ยวต่างชาติ และคนไทยทั้งสิ้น

Tom Som Pla ต้มส้มปลา

Tom Som Pla ต้มส้มปลา

Though I would have loved to order Gaeng Som (among my top things to eat in the world), because I had eaten some for lunch, I opted to try their Tom Som Pla ต้มส้มปลา.

แม้ว่าผมอยากจะสั่ง “แกงส้ม” ซึ่งเป็นอาหารจานโปรดของผมตาม แต่ผมก็จำได้ว่าทานเป็นมื้อกลางวันไปแล้ว เลยลองเปลี่ยนมาสั่ง “ต้มส้มปลา” แทน

Tom Som Pla ต้มส้มปลา

Tom Som Pla ต้มส้มปลา

I think Tom Som Pla ต้มส้มปลา is one of the sourest Thai dishes. The tangy liquid was so sour it nearly gave me goosebumps, though it was so addictive that we managed to easily slurp it all down and still wanted more.

ผมคิดว่า ต้มส้มปลา ถือเป็นอาหารที่มีรสชาติที่เรียกว่าเปรี้ยวมากที่สุด เมื่อลองครั้งแรก รสชาติของน้ำแกงนั้นเปรี้ยวจนผมเกือบขนลุก แต่เมื่อทานไปเรื่อยๆก็เริ่มจะติดใจและอยากทานเพิ่มอีก

Nam Prik Goong Sot นำ้พริกกุ้งสด

Nam Prik Goong Sot นำ้พริกกุ้งสด, Krabi, Thailand

One of my favorite forms of Thai style spicy chili sauce is Nam Prik Goong Sot นำ้พริกกุ้งสด. The tangy sauce was loaded with shrimp and alive with accents of chili and lime juice.

หนึ่งในอาหารประเภทเผ็ดๆที่ผมชอบมากคือ น้ำพริกกุ้งสด ซึ่งก็จะมีรสค่อนค้างเปรี้ยวเช่นกัน แต่เต็มไปด้วยเนื้อกุ้งที่ถูกปรุงแต่งให้ได้รสชาติด้วยพริกสดและมะนาว

Sataw Pao สะตอเผา (Roasted Stink Bean)

Sataw Pao สะตอเผา (Roasted Stink Bean)

Goong Pad Sataw (stir fred stink beans) has been a personal favorite southern Thai dish in my repitoire for quite some time now. I attempt to eat it at every occasion possible, especially when I’m down in Krabi.

I was excited to find Sataw Pao สะตอเผา (Roasted Stink Bean) on the menu at Nong Joke ร้านน้องโจ๊ก. They were outrageously delicious when smothered in Nam Prik sauce (pictured above).

กุ้งผัดสะตอ ถือเป็นอาหารยอดนิยมของคนไทยชาวภาคใต้และเป็นหนึ่งในอาหารจานโปรดของผม ผมพยายามจะหาทานให้ได้ทุกๆครั้งที่มีโอกาศมาเที่ยวที่กระบี่

ผมตื่นเต้นที่ได้รู้จักกับ สะตอเผา ซึ่งมีในราสยการอาหารร้านน้องโจ๊ก เพราะมันมีรสช่ติที่อร่่อยมากจริงๆ เมื่อทานคู่กับน้ำพริกต่างๆ หน้าตาของมัน ดูได้จากรูปภาพด้านบน

Mala Sai Goong ผัดมะระกุ้ง (Bitter Melon with Shrimp)

Mala Sai Goong ผัดมะระกุ้ง (Bitter Melon with Shrimp)

I used to not find bitter melon very good, but after hanging out in China for a month and enjoying bitter melon almost everyday, Mala Sai Goong ผัดมะระกุ้ง (Bitter Melon with Shrimp) has been a highly attractive thing for me to eat lately.

It was stir fried with a handful of meaty shrimps and chunks of garlic and oyster sauce.

เมื่อก่อนนั้น ผมจะไม่ชอบทานมะระสักเท่าไหร่ แต่หลังจากได้ใช้เวลาอยู่ในเมืองจีนนานถึงหนึ่งเดือนเต็ม ผมมีโอกาศได้ทานมะระเกือบทุกวัน จนตอนนี้ผมมาค้นพบ ผัดมะระกุ้ง ซึ่งสร้างความประทับใจต่อผมอย่างมาก โดยเขาจะนำมะระมาผัดกับกุ้ง ใส่กระเทียม และปรุงรสชาติให้กลมกล่อมด้วยซอสหอยนางรม

Pak Goot ผัดผักกูด in Krabi, Thailand

Pak Goot ผัดผักกูด in Krabi, Thailand

Pak Goot ผัดผักกูด is a fernlike vegetable that I had never eaten before going to Nong Joke. In English it is a particular type of Athyriaceae leafy plant – but don’t worry, I didn’t have any idea what it was either.

It was an alright green vegetables, nothing to rave about, but good.

ผัดผักกูด เป็นผักที่ผมไม่เคยรู้จักมาก่อน มันมีหน้าตาคล้ายกับใบเฟิร์น และในภาษาอังกฤษนั้นก็จะจัดให้อยู๋ในสายพันธ์ใกล้ๆกับเฟิร์น อย่าตกใจไปถ้าคุณไม่รู็จักผักชนิดนี้ เพราะผมก็เช่นเดียวกัน

มันเป็นผักที่รสชาติธรรมดา ไม่มีอะไรโดดเด่นเท่าไหร่ แต่ทำออกมาทานแล้วอร่อยดี

Nong Joke Restaurant ร้านน้องโจ๊ก, Krabi, Thailand

Nong Joke Restaurant ร้านน้องโจ๊ก, Krabi, Thailand

The Bottom Line

The food is solidly good.

The restaurant is promoted as a traditional cuisine restaurant to all Thai tourists visiting Krabi and it doesn’t fail to consistently deliver top quality seafood dishes and local favorites.

You should strive to eat at Nong Joke when in Krabi.

โดยสรุปแล้ว อาหารร้านนี้มีรสชาติที่ดี ร้านอาหารก็เป็นลักษณะร้านอาหารไทยเแบบทั่วไป แต่รับรองได้ว่าคุณภาพของเครื่องปรุงต่างๆเนื้อสัตว์ทุกชนิด โโยเฉพาะอาหารทะเลนั้นมีความสดสะอาดและถือว่าได้คุณภาพอย่างแน่นอน ขอแนะนำให้ท่านที่ได้มาท่องเที่ยวกระบี่แวะมาทานอหารร้านนี้

Nong Joke Restaurant ร้านน้องโจ๊ก

Address: 50/3 Sai Thai, Mueang Krabi, Krabi 81000 / 50/3 หมู่ 5 ไสไทย เมืองกระบี่ กระบี่ 81000
Tel: 075 611 639 โทร : 075 611 639
Hours: 11:00 – 14:00 and 17:00 – 21:00 daily
Prices: Dishes are about 60 – 150 THB, expect to pay 200 – 300 THB per person for a well rounded large feast

How to Get There

If you walk from Krabi town it will take about 20 minutes. You can also hop on a motorcycles for about 40 THB.

การดินทางด้วยเท้าเปล่าจะใช้เวลาประมาณ 20 นาทีจากตัวเมืองกระบี่หรือจ้างมอเตอร์ไซค์จะราคาอยู่ทีื 40 บาท

Here the map:

View Nong Joke Restaurant ร้านน้องโจ๊ก in a larger map

Keep eating

Khanom Tokyo: Krabi’s Sweet Pancake Rolls

One of the finest little snacks in Krabi town is Khanom Tokyo ขนมโตเกียว. This is…

Ruan Thip (ร้านเรือนทิพย์): Incredible Curry in Krabi

Ruan Thip (ร้านเรือนทิพย์) Restaurant is one of the long-standing classic restaurants in Krabi Town that serves…

Krabi Dim Sum: Tweaking Hong Kong’s Iconic Dumplings

Krabi dim sum is rather dainty and heavy on the minced pork. It’s about as…